Műszaki vizsgáztatás a veszélyhelyzet idején

2021. február 23. | Koronavírus és a műszaki vizsga

Több ügyfelünk kérdésére válaszolunk

Sokan kérdezték tőlünk, hogy érdemes-e halasztani a vizsgát a járvány idején? Ezzel kapcsolatos kérdésekre válaszolunk.

 A koronavírus miatti egészségügyi veszélyhelyzet lehetőséget biztosít arra, hogy a lejárt műszaki érvényességű jármű részt vehessen a közúti forgalomban. A rendelet értelmében a "veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek" a lejárt műszaki vizsgával rendelkező gépjármű okmányai. Sok autótulajdonos megfeledkezik azonban arról, hogy a KRESZ előírásai szerint ő felel gépjárműve műszaki állapotáért, valamint egy esetleges baleset esetén a lejárt műszaki vizsga érvényesség sok kérdést vethet fel a biztosítási kárügyintézés során.

Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően a nagyobb számú műszaki vizsga igényre csak korlátozott számban állnak majd rendelkezésre szabad vizsgaidőpontok, illetve az előjegyzések annyira kitolódhatnak, hogy nem kap vizsgaidőpontot ebben a 15 napos időszakban.

Abban az esetben, ha a forgalmi engedély betelt, vagyis nincs több hely az új érvényesség bejegyzésre, a forgalmi engedélyt ki kell cseréltetni. Ilyenkor az autó műszaki adatlapra vizsgázik és a tulajdonosnak a kormányablakban kell kiváltania 6 000 Ft-ért a forgalmit. Jelenleg kizárólag időpontfoglalással történik az ügyintézés a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon. 65 év feletti ügyfeleink esetében javasoljuk, hogy meghatalmazással bízzanak meg valakit a környezetükben, hogy ki tudja váltani a forgalmit.

Jelenleg a műszaki vizsgáztatás problémamentesen és kellő elővigyázatossággal üzemel, ezért ha teheti, ne halassza el gépjárműve műszaki vizsgáját!
Vizsga díja: 19 900 forinttól elérhető, amely tartalmazza a műszaki vizsgára való felkészítést és a vizsga díját.

Hívjon bennünket a 25/ 430 633-as vagy a 30/629 4220 számon.