Őszi autóvezetési tanácsok

2016. szeptember 21. | Itt az Ősz!

Az évszakkal együtt megváltozó időjárási viszonyok másfajta vezetési stílust kívánnak.
Összegyűjtöttünk néhány tanácsot, hogyan autózzon biztonságosan ilyen körülmények között is.

 

  • Az esőtől csúszóssá vált utakon elengedhetetlenül fontos, hogy járműve gumijai, a fékek, a fűtő - és párátlanító berendezések a legkitűnőbb állapotban legyenek! Amikor a nappali hőmérséklet nem éri el a plusz 7 fokot, kerüljenek fel a téli gumik!
  • Legyen látható! Kapcsolja be a tompított világítást akkor is, ha úgy érzi, hogy jól lát. Ennek elsődleges célja, hogy Önt lássák jól mások. Például az eső verte bukósisakban közlekedő motorosok, a rosszabbul látó gyalogosok vagy azok az autósok, akiknek bepárásodott a szélvédője. Ilyenkor a biciklisekre is fokozatosan ügyelni kell.
  • Lásson jól! Tisztítsa meg alaposan a szélvédőt kívül és belül is. A maszatos, zsíros üvegen megtörő napfény vagy egy szembe jövő jármű lámpájának fénye annyira elvakíthatja, hogy szinte semmit sem lát. Párátlanítsa alaposan az autó üvegeit! 
  • Ebben az időszakban alacsonyabban jár a Nap. Ha nappal szemben halad, legyen tudatában annak, hogy az Ön mögött haladó jármű vezetőjét is elvakítja , ezért reakcióideje megnőhet, ne fékezzen hirtelen. Ugyanezen okból tartson nagyobb követési távolságot. Ha a Napnak háttal halad, akkor a szemben jövő járművek vezetői látnak rosszabbul, amit szintén jó figyelembe venni, például előzések esetén.
  • Ha kisebb köd van, használja a hátsó ködlámpákat (támpont: amikor a közvetlenül Ön előtt haladó jármű nehezen láthatóvá válik). Amint a látási viszonyok javulnak, kapcsolja ki. Az első ködlámpát csak sűrű ködben vegye igénybe.
  • A nedves út megnöveli a fékutat, különösen, ha falevelek is vannak rajta, főként, ha csomókban. Válassza meg úgy a sebességet és a követési távolságot, hogy le tudjon fékezni a tisztán belátható útszakaszon.
  • Kerülje a kátyúkat, mert a bennük összegyűlt víz miatt nem lehet felmérni a mélységüket. Autóutakon közlekedve pedig a bekötőutakról felhordott sár okozhat kellemetlen meglepetést.
A biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele, hogy időben elvégezze, elvégeztesse járműve műszaki felkészítését az őszi-téli szezonra. Ha ezután megfelelő óvatossággal közlekedik, biztonságban lehet az őszi utakon is