Készüljünk az őszre!

2016. szeptember 21. | Autónk őszi felkészítése

 

Általában eszünkbe sem jut, hogy előkészítsük az őszi hónapokra az autónkat. Meglepő lehet, de az ősz is tartogathat kihívásokat.
Arra fel vagyunk készülve, hogy a tél hideg lesz, a sofőrök óvatosabban vezetnek mivel hó és fagy várható. Néhány autós ilyenkor inkább lemond a vezetésről is, vagy a nagy havazás miatt, vagy azért, mert az autó be sem indul. Ennek eredményeként a téli reggeleken előfordulhat, hogy kisebb a forgalom, mint nyári iskolaszünet idején.
Ősszel azonban az autósok többsége elindul, akkor is, ha esik az eső. Az utcák forgalmasak, több a csapadék, kevesebb a napsütéses órák száma, így hamarabb sötétedik. Így a vezetési körülmények nehezebbek lesznek mint nyáron voltak. Néhány egyszerű lépés végrehajtásával felkészültebben várhatjuk az őszt:
SZÉLVÉDŐ ÉS ABLAKTÖRLŐ
Ősszel nagyon fontos, hogy az autót és különösen a szélvédőt tiszta állapotban tartsuk. Nem csak vezetése közben érheti csapadék és a sár az autó elejét, de parkolás közben is. Ráadásul előfordulhat, hogy el kell távolítani az autóról a ráhullott faleveleket is. Nem csak esztétikai okokból, de a vizes leveleket a szél nem fogja eltávolítani a szélvédőről, az ablaktörlő pedig elkeni őket, így a kilátást is akadályozhatják. Rendszeresen vizsgáljuk meg az ablaktörlő lapátokat is, hogy a gumi felületük tiszta és sértetlen-e. A sérült ablaktörlő lapátokat mihamarabb le kell cserélni, mert karcolhatják a szélvédőt.
GUMIK
Az ősz több csapadékot és csúszósabb útfelületet jelent. Ez megnöveli a féktávot. A gumiabroncsoknak jó állapotban kell lenniük, ha biztonságosan szeretnénk vezetni. Bár a szabályok megengedőbbek, de javasoljuk, hogy a nyári gumiabroncsok minimális futófelületi mélysége 2,5-3 mm legyen. A téli gumiabroncsoknál legalább 4,5 mm-nek kellene a profilmélységnek lennie. Ha a gumiabroncsok már elérték ezt az értéket, cserélni kell őket. Akkor is szükséges a csere, ha az abroncsok elöregednek.
Általánosságban elmondható, hogy nem biztonságos az 5-6 évesnél idősebb téli gumiabroncsok használata, a nyári gumiabroncsok tovább is tarthatnak. Az egyes gumiabroncsok oldalán megtalálható a gyártási dátum, amely 6 számjegyből áll (2 jelzi a hét sorszámát, 4 pedig az évet). Például a 152015 azt jelenti, hogy a gumiabroncsot a 2015. évi 15. héten gyártották.
Mielőtt az időjárás hidegre fordul, a nyári abroncsokat le kell cserélni a hidegebb körülmények között optimálisabban viselkedő téli abroncsokra. Amikor a hőmérséklet kb. 7 Celsius fok környékén marad, a gumiabroncsokat már biztosan cserélni kell. Ne feledje: nem érdemes az utolsó pillanatig várni a cserével, így elkerülhető a hosszú várakozás. Foglaljon időpontot a gumisnál előre!
AJTÓZÁRAK
Az őszi csapadék bekerülhet a zárakba, amelyek az esetleges éjszakai lehűléseknél belefagyhat. Ez a többszöri folyamat tönkreteheti a zárat is. Víztaszító készítményekkel (szilikonos folyadékok, WD40, stb.)
VILÁGÍTÁS
Az őszre való felkészítéshez talán a leggyorsabbak a lámpák, hiszen fontosak a biztonságos vezetéshez. Mindig jó ötlet a világítás rendszeres ellenőrzése. Legalább havonta egyszer, de inkább hetente érdemes megtenni. Akár utastársát is megkérheti, hogy segítsen ellenőrizni a világítótestek működését, beleértve az irányjelzőt és a ködlámpát is.
AZ ELEKTROMOS ELEMEK VIZSGÁLATA
A gépkocsi megnövekedett villamosenergia-fogyasztási idénye ősszel kezdődik. Fűteni kell a belső teret, és hamarosan használni kell a páramentesítő funkciókat: meg kell melegíteni a tükröket és a hátsó szélvédőt is. Az ősz elején a legjobb, ha ellenőrizzük, hogy minden elektromos alkatrész jól működik-e. Teszteljük a belső fűtést, a légkondicionálót , az ülésfűtést, a belső világítást is ellenőrizzük, hogy az ablakok és a tükrök megfelelően mozognak-e.
AZ AKKUMULÁTOR ELLENŐRZÉSE
Még jobb most ellenőrizni az akkumulátort, mint hideg téli reggel sietősen akkumulátort cserélni vagy töltögetni. Az Akku jól van-e rögzítve a helyén? Az akkumulátor saui lerakódás és szennyeződés mentesek? Meg van szorítva a saru? Ellenőrizzük a feszültséget! A feltöltött akkumulátor 12,8 és 12,6V között tekinthető működőképesnek. 12,4-12,2 vagy ezek  alatt az akkumulátor lemerült vagy rossz. Amennyiben az akkumulátorsarut eltávolítja, előfordulhat, hogy néhány elektronikai kiegészítő elfelejti az eddigi beállításokat. Kéznél van a rádió kódja?
A FÉK
A fékek ellenőrzése abszolút szükséges az őszi felkészítés során. Sötét reggel és délután, csúszós utak és ködszitálás gyakran kényszerítik a sofőrt hirtelen fékezésre. Győződjön meg róla, hogy a fék jól működik, a fékhatás pedig megfelelő!
EMBERI TÉNYEZŐ
Az őszi felkészítés során a legfontosabb az emberi tényező. Ez gyakorolja a legnagyobb hatást a közlekedési biztonságra. Az Ön felelőssége a felsorolt elemek ellenőrzése. Ez által megbizonyosodhat, hogy az utasok és a közlekedés többi résztvevője nincs veszélyeztetve a műszakilag nem megfelelő autótól. Az őszi vezetés több figyelmet kiván. Sebességünket az útviszonyoknak megfelelően csökkentsük. Ha szükséges, induljunk néhány perccel korábban, hogy ne kelljen feleslegesen sietni az úton.