Az autó Őszi-téli felkészítése

2014. október 29. | A nyugodt őszi és téli autózáshoz!

 

 Nyakunkon a tél, nem sokára leesik az első hó. Még az igazán hideg idő előtt érdemes néhány tanács betartásával felkészíteni autóját, hogy könnyebben elviselje a zord körülményeket.

Ezen kívül nem árt beszereznie néhány hasznos dolgot, amin autója csomagtartójában helyez el a téli időszakban.

Napjaink modern autói ugyan sokkal kevesebb törődést igénylenek, mint a régiek, de a hideg idő beálltával néhány kötelezettsége a jelenkor autó tulajdonosainak is van. Nem mindegy ugyanis, mennyire felkészített autóval és milyen felszereléssel indul útnak.

Szereltessen téli gumiabroncsot! 

Szerencsére egyre több autós tudja, hogy a hideg időben való autózáshoz a téli gumiabroncs felszereltetése az első, és talán a legfontosabb lépés! Nagyon fontos, hogy a megfelelő teljesítmény és optimális biztonság eléréséhez mind a négy kerékre szereltessen téli gumiabroncsot! Szakemberek szerint ezt akkor érdemes megtenni, ha külső hőmérséklet tartósan +7 fok alá süllyed.

Egy középkategóriás autóhoz 15-20 ezer forint/darab áron vásárolható téli gumit. Bizonyára sokaknak problémát okozhat a családi kassza 60-80 ezer forintos megrövidítése, de autója értékéhez képest, és főleg Ön és autótársai biztonsága megőrzéséhez talán megér ekkora beruházást. Annak, aki Ausztriába és Romániába készül, annak November 1-től kötelező, Magyarországon csak ajánlott ennek használata. 

Ellenőrizze a hűtőfolyadékot!

Az autó téli felkészítésének további része a hűtőfolyadék szintjének és fagyáspontjának ellenőrzése. A hűtőfolyadéknak mindenképp fagyállónak kell lennie, ugyanis a megfagyott víz a hűtőt és akár a motorblokkot is szétrepeszti. Tanácsos, tehát a 25-30 fokos dermedéspontú fagyálló folyadékkal ellátott hűtőrendszer. Ennek mérésére alkalmas műszerrel bemérhető.

Cserélje le az ablakmosó folyadékot! 

Nem elég ha csak a hűtőfolyadék fagyálló! Bár komoly károkat, és ezzel komoly anyagi kiadásokat a nem megfelelő dermedéspontú hűtővíz okozni, bosszúságot a nem télálló szélvédőmosó is előidézheti. Még a fagy beállta előtt érdemes a nyári szélvédőmosót teljesen ki spriccelni az ablakmosó tartályból, és azt is fagyálló folyadékkal feltölteni!

 Ellenőrizze az ablaktörlő lapátokat! 

Az ablakmosó folyadék cseréje után, arra is oda kell figyelni, hogy az ablaktörlő lapátok jó állapotúak legyenek, hiszen kemény munka vár rájuk ebben a néhány hónapban. A hidegben ugyanis sokkal többet autózunk ködös, nedves időben, tehát többet lesz koszos a szélvédő, amikor már nem mindegy, hogyan törölnek. Az ablaktörlő lapátok a hibája egyszerűen megállapítható, ugyanis ha csíkosan törölnek, vagy a gumik már ránézésre is szakadozottak, töredezettek, mindenképp cserélni kell őket. Éjszakára érdemes kihajtani őket, hogy ne fagyjanak a szélvédőre.

 

Energia a hidegben? Megfelelő az akkumulátor állapota?

Az akkumulátor állapotának ellenőriztetése nagyon fontos feladat, még a tél beállta előtt, ugyanis az alacsony hőmérséklet káros hatással van a teljesítményre. A hideg időben a telep fokozott igénybevételnek van kitéve, az éjszakai fagy által ledermedt motor indítása komoly megterhelést jelenthet számára. Télen az utastér fűtésére, a hátsó szélvédő páramentesítésére, valamint a ködlámpa használata is rengeteg energiát használunk, és a nyáron simán indító akkumulátor nem biztos, hogy képes a hidegben is ellátni feladatát.

 Napjaink akkumulátorai zárt rendszerűek, nem kell a folyadékszintjüket ellenőrizni és desztillált vízzel után tölteni. Ennek  ellenére nem teljesen gondozás mentesek! A lehető legjobb töltés, illetve energia átadás érdekében mindenképp meg kell tisztítani az akkusarukat, illetve a kábelek érintkezőit. Ehhez drótkefe, csiszolópapír és erre gyártott célszerszám egyaránt alkalmas. Hosszabb parkolás idejére érdemes az autóból kiszerelni és meleg helyen tárolni a telepeket.

Látni és látszani! Ellenőrizze a lámpákat! 

 Télen a rövid nappalok miatt sokat autózhat sötétben, így érdemes az összes lápát és fényszórók beállítását is ellenőriznie, még a hideg beállta előtt. Ha úgy látja, hogy a fényszórók nem kellő távolságban világítanak, vagy épp bevilágítunk a pirosnál előttünk álló autóba, esetleg sok szembejövő villog, ellenőriztesse a fényszóró beállítását szervizünkben!

Ellenőrizze azt is, hogy az izzók világítanak-e. Szükség esetére mindig legyen az autóban tartalékizzó. Nem árt továbbá azzal is számolnia, -mivel a szélvédőt is gyakrabban mossa nedves időbe- hogy a talajhoz sokkal közelebb elhelyezkedő fényszórók is jobban piszkosodnak. Ez jelentős fényerő-veszteséget okozhat, ezért télen gyakrabban tisztítsa le a lámpaburákat!

Télen gyakrabban mosassa autóját! 

A téli utak síkosságmentesítése során az úttestre kerülő só maró hatással van a fémlemezekre, abroncsokra, ezért télen sűrűbben mosasson autót! Figyeljen arra, hogy ilyenkor a kulcslyukakba juthat a nedvesség, amely később megfagyhat. A mai modern, távirányítós nyitórendszerek korában is érdemes egy kicsit törölni a zárakkal . A nem használt nyitórendszerek karbantartását nem szabad elfelejteni, ha épp lemerül a távirányító eleme, kénytelen lesz kulccsal nyitni az ajtót. Természetesen erre is van megoldás: a zárjégoldó, amelyet télen érdemes a zsebében hordani.

Érdemes továbbá az ajtótömítéseket és a külső gumielemeket (beleértve az Abroncsokat is), valamit a fényezetlen műanyag elemeket glicerin tartalmú spray-vel befújni. Ez ugyanis a hideggel szemben ellenállóbbá teszi őket és a vizet is lepergeti. Vigyázzon, hogy a spray az ablakokra ne kerüljön, ugyanis nehezen mosható le róla! A lábtérbe ajánlott magas peremű gumiszőnyeget tenni, így a cipőről leolvadt hó nem fog a szőnyegbe ivódni. A vízzé olvadt hó csak nagyon lassan szárítható ki.

 

Tegye be az alábbi felszereléseket a csomagtartóba!

A fenti teendőkön kívül nem árt néhány hasznos eszközt beszeretnie, és azt autója csomagtartójában tartania télen. Ilyen például egy kis seprű, jégkaparó, amivel ugye a havat, jeget lehet eltávolítani az autóról. Nem árthat egy kis jégoldó, vontatókötél vagy extrém vagy hó esetére hólánc sem. Érdemes az ablakmosóból is plusz készletet tartani az autóban. A zárjégoldót pedig inkább a zsebben hordja, mint a kesztyűtartóban. Az említett felszereléseket nagyon fontos a csomagtartóban rögzíteni is.

A fent leírt teendők csupán néhány órát és némi anyagi ráfordítást igényelnek, viszont betartásukkal a hidegben való autózás remélhetőleg nem okoz majd különösebb meglepetéseket.