Gumiabroncs

A  gumiabroncs állapota alapvető fontosságú!

A gumiabroncsok biztosítják az egyedüli kapcsolatot az autó és az úttest között.  Ezért a gumik kiválasztása, és állapota alapvető fontosságú! Nagymértékben befolyásolja a biztonságos közlekedést! A KRESSZ  által előírt  profilmélység  minimálisan  1.6 mm, de   2- mm alatti profilmélység esetén a gumik már egyre kevésbé látják el  feladatukat. A javasolt profilmélység  nyári gumik esetén legalább 3 mm, téli gumiknál legalább 4 mm. Kopott abroncsokkal vizes úton kiugróan megnő a fékút,  az autó irányíthatósága is jelentősen romlik! Egyenetlenül kopott abroncsok nagyban rontják a komfortérzetet, zajos lesz az autó futása, és iránytartása is romlik.


Centírozás /geometriai vizsgált/

A gumi kopása miatt az abroncs tömegközéppontja folyamatosan változik. A használat során előforduló külső behatások,( ütések) szintén megváltoztatják a  gumiabroncs és a keréktárcsa tömegének eloszlását.Ha ez aszimmetrikus, akkor nem kívánt jelenségek keletkeznek. Emiatt gyengül a kerék és az aszfalt közötti kapcsolat, így romlik az útfekvés,megnőhet a fékút, kellemetlen rázkódást is érezhetünk a kormánykeréken.

Ennek megelőzése érdekében 15 000 km-ként centríroztassa újra kerekeit!

A gumiabroncsok megfelelő nyomás rendkívül fontos szerepez játszik az ön biztonságos közlekedésében.Tudta ön? Egy felmérés szerint az autósok 45%-a nem megfelelő guminyomással közlekedik !Havonta legalább egyszer ellenőrizze gumiabroncsai nyomását!

Mikor kell cserélni abroncsot?

- ha a profilmélység a törvény által előírt minimumot elérte,vagy az alá csökkent
- ha öregedés jelei látszanak,vagy életkora elérte a 8 évet (gyártástól számítva!)
- ha olyan sérülés látható rajta mely befolyásolja a menetbiztonságot.
- ha nem megfelelő méretű,terhelhetőség
- csak a járműre érvényes járműtábla szerinti gumiabroncsot szereljünk fel!

Téli-nyári gumi 

Késő ősztől kora tavaszig ( 7 ºC )alatt érdemes téli gumira váltani.